Gemeente Berkelland

Berkelland homepage Janmarkt NeedeMet zijn 44.575 inwoners is Berkelland de op één na grootste gemeente in de Achterhoek. En met zijn oppervlakte van 284,71 km² behoort Berkelland tot de 10 grootste plattelandsgemeenten van Nederland. De gemeente bestaat uit het stadje Borculo, de dorpen Eibergen, Neede en Ruurlo, de kleine kernen Beltrum, Geesteren, Gelselaar, Haarlo, Noordijk, Rekken en Rietmolen, én het mooie buitengebied dat daar doorheen gevlochten is. Bijna over de volle breedte slingert het prachtige riviertje de Berkel door het land. Maar ook de Slinge loopt door Berkelland en komt uit in de Berkel.

Tradities

Berkellanders zijn Gelderse Achterhoekers. Grenslanders. In het oosten scheidt de landgrens de gemeente van het Duitse Vreden. In het noorden ligt Twente aan de andere kant van de provinciegrens. Berkelland beschikt over een schitterend coulissenlandschap met havezathen, velden, bossen en beken. Berkelland houdt van zijn oeroude tradities. In de vrieskou hoor je nog de midwinterhoorn. Maar ook de paasvuren bieden een warm onthaal. Soms herleven adellijke taferelen tijdens de slipjacht. En als u wilt, kruipen enkelen weer in de kiel van de Berkelschipper van weleer om u op een boottochtje te trakteren in een van de Berkelzompen. En ‘s zomers kunt u de Berkellanders vinden op een van de oergezellige volksfeesten of prachtige corso’s.

Gezondheid

De gezondheidsrisico’s in Berkelland verschillen per kern en buurtschap. Daar willen wij gericht op investeren. Onderzoek naar de leefstijl van mensen wijst uit dat de landelijke aandachtspunten ook onze lokale aandachtspunten zijn.

Aandacht voor een gezonde leefstijl alleen vinden wij echter niet voldoende. Volksgezondheid is gerelateerd aan verschillende andere sectoren. Dat betekent een integrale aanpak. De aanpak voor het hele sociale domein is verwoord in ons beleid ‘Voormekaar in Berkelland’. In elke kern zijn vanaf 2015 voormekaar teams werkzaam. Zij zijn de generalisten die op ondersteuningsvragen van inwoners in gaan en samen met hen maatwerkoplossingen zoeken.

Cijfers over de gezondheid van de inwoners van de gemeente (uit monitors van de GGD en landelijke bronnen) vindt u achter het tabblad Cijfers boven aan deze pagina. Informatie over de gezondheid van de inwoners van de gemeente vindt u via de links in de blokken hieronder.

Voor algemene informatie kunt u terecht op de website van de gemeente.